Projects

New York County Family Court

Artboard Created with Sketch.
Exterior
Exterior
Lobby
Lobby
Waiting Area
Waiting Area
Waiting Area
Waiting Area
Courtroom
Courtroom
Location
New York, NY
Client
DASNY
Area
201,000 SF
Awards
2010 Retrospective of Courthouse Design Citation
2009 Certificate of Recognition, AIA Academy of Architecture for Justice
Award of Merit for Rehabilitation, Renovation and Restoration, New York Construction News Best of 2006 Awards

The renovation of the New York County Family Court, originally designed in 1969, transformed the once severe brutalist building into a welcoming and inviting one. The primary goals of the multi-phased project were to update the lobby, courtrooms and other interior spaces, to completely replace the building’s failing façade, and to ultimately make the structure less forbidding. To create a sense of openness and approachability, new columns were designed perpendicular to the building entry and the exterior façade was replaced with a light-colored granite and glass curtain wall. All work was completed while the building was occupied and operational.