Projects

370 Jay Street, New York University

Artboard Created with Sketch.
Location
Brooklyn, NY
Client
New York University
Area
560,000 SF
Certifications
LEED Platinum
Awards
2019 AIANY Honor Award, Sustainability Category

As part of New York City’s Applied Science Initiative, NYU and the NYCEDC partnered to revitalize 370 Jay Street, the former headquarters of the MTA built in the late 1940s, and transform it into a vibrant hub where engineering, media, tech and the arts can co-exist and collaborate. 370 Jay Street will be home to leading programs in computer science and engineering, data informatics, gaming, digital media and recorded music, among others. Once completed, this flagship building will contribute to the revitalization of Downtown Brooklyn and be an integral component of the emerging Brooklyn Tech Triangle. 

The first phase of the project included infrastructure and façade upgrades, and renovations of two upper CUSP (Center for Urban Science and Progress) floors. The next phases, now underway, will complete the fit-out of the remaining nine floors and the ground floor spaces.

The project was recently recognized with LEED Platinum certification from the U.S. Green Building Council, joining the rankings as one of four projects in New York City to achieve LEED Platinum Core and Shell.

Building Program

Transforming a Mid-Century Building into a Model for Progressive Sustainability

370 Jay Street is the story of the transformation of an abandoned mid-century office building in downtown Brooklyn into NYU’s new hub for media, technology and the arts. The project involved groundbreaking sustainability initiatives that led to LEED Platinum certification, rising to the ranks of only four projects certified under LEED v.2009 Core and Shell in New York City. The project was also recognized with a 2019 AIANY Design Award of Honor in the Sustainability Category.

Re-imagining an 80 Year Old Facade

An 80 year old facade was re-imagined, re-engineered, and reused to create an inherently energy efficient solution. Through analysis of solar impact on the different faces of the building, the design team was able to determine optimized solar control deployment and desired shading. The result was the replacement of all windows with high-performance window glazing. To respond to the solar impacts, windows were recessed at varying depths as well to respond to the particular conditions. The result is a facade whose windows and sunshades ripple from south to north, high to low.

Flexible Infrastructure for the Future

The decision to reuse 370 Jay was based on extensive studies of infrastructure options and their ability to accommodate multiple program uses. The final infrastructure design located all new mechanical equipment at the roof level with air supplied vertically at each shaft and offset to one side of the building so that unimpeded open space could be maximized. Public circulation was located adjacent to the shafts along the west side of the building. Corridors run between the shafts in an east-west direction to connect the public corridor to the program spaces and help bring natural light to all spaces.

Accommodating Program Diversity

The new flexible approach to the building is born out on the upper floors where a variety of spaces – recording studios, motion capture labs, computing, classrooms, auditoria, and offices – can all be accommodated. The programming and systems selection for the project will provide continued flexibility in the years to come as educational techniques and tenants continue to change.